SOMMELIER
Historie
Slovo sommelier má svůj původ ze slov:
Saumier / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína.
Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.
Současnost
Sommelier je gastronomický specialista na víno, snoubení pokrmů a vína, ostatní nápoje a delikatesy.
Povolání sommelier má počátky v 19.století, kdy vznikaly velké hotely a exklusivní restaurace.
Funkce sommeliera
- Nákup a prodej vína
- Tvorba nápojového lístku
- Péče o vinný sklep
- Zvýšení prestiže restaurace - péče o zákazníky
- Doporučování nápojů k pokrmům - zdůrazňuje hodnotu jídla
- Manager nápojového sektoru – rozpočet, finanční plán, zásoby.
zdroj:
http://www.sommeliers.cz/content/sommelier